Суббота, Ноябрь 28, 2020

Вторник, 01 Сентябрь 2020 16:49

Поради юриста про дії керівника при змінах засновника або юридичної адреси підприємства

Дії керівника суб'єкта господарювання в сфері охоронної діяльності при зміні засновника або юридичної адреси підприємства.

Зміна складу засновників може відбуватися з кількох причин:

а) відчуження частки в статутному капіталі (купівля-продаж, дарування і т.д.);

б) вхід нової особи до складу засновників;

в) вихід особи зі складу засновників.

Зміна засновників супроводжується внесенням коригувань до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) і в установчі документи (при наявності такої інформації в Статуті). Далі здійснюється державна реєстрація цих поправок в ЄДР та в установчих документах юридичної особи.

Розглянемо детальніше порядок зміни засновника і що для цього потрібно. В першу чергу, потрібно рішення власника компанії, яке оформляється протоколом, де слід детально розписати причини і порядок переходу  частки в статутному капіталі новому учаснику. При зміні складу засновників слід пам'ятати і про необхідність вибору суті передачі частки в статутному капіталі. Це може бути дарування, продаж або простий вихід із залишенням своєї частки для суспільства, компанії і т.д.

Для  зміни в складі засновників необхідно оформлення наступних документів:

- протокол зборів учасників (якщо кілька учасників) про виключення з нього учасника;

- заява особи про вступ  (нового учасника);

- заява особи про його вихід ;

- акт прийому - передачі  частки або частини.

Документи, які передаються державному реєстратору для проведення  державної реєстрації змін до статутних документів юридичної особи:

1.Регістраціонная картка на проведення державної реєстрації змін до статутних документів юридичної особи.

2.Рішення про внесення змін до статутних документів.

3.Нова редакція статутних документів.

4.Копія квитанції  банковскої установи про сплату мита.

5.Нотаріально завірена копія паспорта.

Про внесення змін необхідно повідомити протягом 30 днів Державного реєстратора, який  після отримання документів  зобов'язаний провести реєстрацію протягом 24 години. (Закон України № 2275-Vlll від 26. 02.2018 р)

А зараз розглянемо порядок зміни юридичної адреси:

1. Здійснюється підготовка документів, які необхідні для реєстрації змін (протокол, рішення і т.д.)

2. Здійснюється оплата державного мита.

3. Далі  - процес реєстрації (зараз - в центрі надання адмінпослуг за місцем знаходження юридичної особи) з отриманням нової виписки з ЄДР.

4. Отримання довідки з органів статистики (при необхідності).

5. Проводиться повідомлення податкових органів, після чого суб'єкт вносить зміни до Реєстрів платників єдиного податку, платників ПДВ і т.д.

6. Оновлюється інформація в банку.

Документи, які необхідні для зміни юридичної адреси:

- реєстраційна картка зі змінами про зміну місцезнаходження суб'єкту;

- нова редакція Статуту (за умови зазначення в Статуті юридичної адреси);

- нотаріально завірений примірник рішення, протоколу про зміну місцезнаходження суб'єкта;

- квитанція про сплату держмита.

Встановлених термінів внесення змін до ЄДР на нову адресу немає, але чим швидше, тим краще. Реєстратор при отриманні   документів  зобов'язаний протягом 24 годин внести зміни до ЄДР.

А. Дудурханов, юрист.