Среда, Май 18, 2022

Среда, 15 Декабрь 2021 07:30

Відбулося перше засідання Підкомітету з охоронної і детективної діяльності

10 грудня 2021 року в Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, за ініціативи Голови комітету Сергія Іонушаса відбулось перше засідання Підкомітету з охоронної і детективної діяльності, за головуванням Народного депутата України та голови підкомітету Миколи Галушко.

Були присутні народні депутати України Олександр Бакумов, Владлен Неклюдов, заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, керівники поліції і ДСНС, керівники громадських об'єднань сфери безпеки Володимир Косенко, Борис Платкевич, Олег Лощилін, Георгій Тупчій, Сергій Сидоренко, Олександр Денисенко, Олег Кончаківський, Сергій Прохорець (онлайн) та ін.

На порядку денному розглядались:

1. Організаційні питання роботи підкомітету;

2. Про проблемні питання законодавчого забезпечення охоронної діяльності в Україні:

- поточний стан законодавчого та нормативного забезпечення охоронної галузі в Україні;

- пропозиції щодо вдосконалення законодавчого регулювання охоронної діяльності в Україні.

3. Законодавче врегулювання здійснення приватної детективної діяльності як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій, захисту законних прав та інтересів громадян та юридичних осіб приватного права.

4. Стан та проблемні аспекти забезпечення пожежної та техногенної безпеки об’єктів критичної інфраструктури:

- забезпечення будівель та споруд, зокрема критичної інфраструктури, інженерними системами протипожежної безпеки. Державне регулювання у сфері контролю за суб’єктами господарювання, які влаштовують такі системи.

5. Різне.

Засідання підкомітету відкрив представник «Федерації професіоналів безпеки» Сергій Миколайович Сидоренко, який розповів про ціль організації підкомітету – це зміна законодавчого поля, а також представив Стратегію розвитку ринку безпеки.

Начальник Департаменту поліції охорони Парфенюк С.С., який доповів про те, що багато важливих об’єктів охороняється через ФОПи і через ці обставини виникає ряд питань. Також він зауважив, що за весь 2021 рік поліція охорони застосовувала зброю лише 8 разів. В Україні за неофіційними даними в наявності близько 500 тисяч охоронців.

Голова Наглядової ради ГО «АПДУ» Денисенко О.В. розповів про Проект Закону «Про приватну детективну діяльність» №3010 від 04.02.2020, що був прийнятий у першому читанні, наголосив на зборі необхідних доповнень, зауважень, пропозицій,  підтримали та подали на друге читання. Почесний президент ГО «АПДУ» Тимофеєв І.А. попросив підтримати дану ініціативу.

Начальник відділу ліцензування Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Кондратенко О.Л. наголосив на тому, що підприємництво має розвиватися, тому законодавче регулювання повинно бути в міру урегульованим. Також він наголосив на відповідальному ставленні до протипожежних заходів.

Президент-голова Правління УСПТБ Платкевич Б.С. також доповів про існуючі проблеми та запропонував підкорегувати назву комітету – додати до назви «протипожежного захисту». Керівник підкомітету Галушко М.Л. підтримав дану ініціативу та надасть комітету Правоохоронної діяльності пропозицію щодо доповнення назви підкомітету.