Пятница, Январь 28, 2022

Четверг, 14 Октябрь 2021 17:27

Працюємо в ГР при ХОДА: відбувся круглий стіл "Іноземні студенти в Харкові: реалії та перспективи"

12 жовтня в Харкові відбувся круглий стіл "Іноземні студенти в Харкові: реалії та перспективи", організаторами якого стала Громрада при ХОДА.

Мета круглого столу - напрацювання механізмів забезпечення комфортніших умов перебування та навчання іноземних студентів у місті Харкові. Учасники - представники громадськості, Державної прикордонної служби, Управління міграційної поліції ГУНП в Харківській області, Харківського районного управління поліції 3, правозахисники, юристи, представники діаспор, також представниця ДП «Український державний центр міжнародної освіти» в режимі онлайн.

Порядок денний круглого столу: забезпечення якісної правоохоронної діяльності у відношенні іноземних студентів; забезпечення правомірної поведінки (діяльності) фірм-контрагентів, агентів; забезпечення захису прав іноземних студентів у ВНЗ; впровадження єдиної міжвідомчої інформаційної системи МОНУ, щодо набору іноземних студентів.

Члени Громадської ради при ХОДА запропонували створити міжвідомчу робочу групу з вирішення проблем іноземних студентів та налагодити постійний взаємозв’язок з гострих питань.

Представник ГО "Союз працівників сфери безпеки" В. Косенко наголосив на різносторонньому підході до питань порядку денного. З одного боку Україні потрібні кошти, які приносять студенти-іноземці, а з іншого боку велика кількість студентів відчувають свою безкарність, поводять себе зухвало, нахабно та огидно. Особливо виділяються такою поведінкою студенти з Єгипту та Марокко.

Ключовий меседж круглого столу - формується спеціальна електронна система, доступ до якої будуть мати прикордонники, поліція та сам іноземний студент. Ця система буде прозорою та міститиме інформацію про можливі місця поселення, які грошові витрати матиме студент в Україні, а також інформацію про порушення закону.

Наразі ця система знаходиться в режимі тестування. В цілому, система покликана сильно зменшити корупційну складову життя і навчання іноземних студентів в Україні.

https://studyinukraine.gov.ua/ - Український державний центр міжнародної освіти.