Понедельник, Июль 13, 2020

Четверг, 09 Апрель 2020 14:53

Прес-конференція на тему *Карантин. Ризики для бізнесу та шляхи подолання*

9 березня в Харкові відбулася відео-прес-конференція на тему "Карантин. Ризики для бізнесу та шляхи подолання ", яка присвячена проблемам виживання бізнесу в умовах карантину. У конференції взяли участь президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак, голова правління Союза працівників сфери безпеки Володимир Косенко, гендиректор фінансової компанії «Cronvest» Сергій Позняк, голова комітету з нерухомості, інвестицій та стратегічного розвитку Харківської області та європейської бізнес-асоціації Ігор Балака.

Спікери зустрілися в онлайн-режимі і обговорили складну економічну ситуацію в Україні, яка склалася в зв'язку з карантином, пов'язаним з пандемією коронавируса. Тільки в малому і середньому бізнесі на сьогодні вже без роботи опинилися більше 160 000 людин і, в зв'язку з забороною роботи ряду підприємств, під загрозою величезних штрафів, бізнес почав закриватися або готовий «пійти в тінь».

Що повинен зробити бізнес, які кроки зробити? Ці та інші питання і присвячена  ця відео-конференція.
Учасники висловили свою думку і пропозиції -як вирішити проблеми малого і середнього бізнесу, особливо для тих, хто має закритися, відправивши працівників на домашній режим за свій рахунок або змушений звільнити. У країні ще є запас міцності економіки, але немає такої «подушки» безпеки у малого і середнього бізнесу, щоб протриматися «на плаву» на час дії карантину. Криза, який вже практично настав, за прогнозами експертів значно сильніше кризи 2008 року і який для малого і середнього бізнесу може бути фатальним, наприклад, для туристичного бізнесу. І тому без державної підтримки вижити  йому не вдасться. Сьогодні існує ще як загроза спаду економіки від пандемії коронавируса, але і від можливості оголошення дефолту, чого не можна допустити.
Володимир Косенко підтримав виступи спікерів та додав, що сьогодні не зрозумілі дії керівництва органів публічної влади. Найважливіші рішення для життєздатності приватних охоронних компаній владою не приймаються і на "зустріч" вони не йдуть. Неможливо достукатися до влади для отримання спецперепусток, з метою проїзду охоронників в громадському транспорті на робочі місця і назад. На сьогодні кабмін не дає таке право охоронним компаніям. На листи про надання сприяння влада не реагує, не дивлячись на неодноразові звернення від імені організації «Союз працівників сфери безпеки» і на звернення інших профільних об'єднань. А рішення потрібні вже сьогодні, а не через місяць!
Обговорили проблеми взаємовідносин роботодавця з працівником на період пандемії, а також несправедливі підвищення цін на оренду, на важливі продукти харчування, на відсутність втручань в цінорегулювання з боку уряду.
Детально прес-конференцію можна переглянути   тут.