Понедельник, Июль 13, 2020

Вторник, 07 Апрель 2020 15:58

Аналіз ситуації пов'язаної з отриманням спецперепусток для проїзду охоронніків в громадському транспорті

З 6 квітня 2020 року в ряді областей, згідно Постанови КМУ від 2 квітня № 255  «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» весь громадський транспорт переходить в режим спецперевозок. Це означає, що в громадському транспорті перевозитимуть тільки певну категорію громадян (це працівники сфер, що забезпечують життєдіяльність міста, працівники медичних установ, продуктових магазинів, банків, сфери енерго і водопостачання, працівники соціальних служб, поліції, прокуратури та інших установ, передбачених Постановою КМУ № 211 від 20.03.2020 р. "Про запобігання поширенню на території України Коронавіруси Сovid-19".

З незрозумілої причини при підготовці проекту постанови охоронна діяльність не була включена в перелік на видачу спецперепусток для проїзду в громадському транспорті, не дивлячись на те, що в період оголошеної надзвичайної ситуації в країні у зв'язку з пандемією коронавируса, як ніколи, охорона об'єктів є стратегічно важливим видом господарської діяльності.

Сегодні практично усі охоронні компанії  зіткнулися з проблемою доставки своїх охоронників на робочі місця. Тимчасовим виходом з ситуації стала персональна доставка  охоронників на особистому  авто, авто  керівників,  наймання таксі тощо  для доставки їх на об'єкти і назад, що збільшило фінансове навантаження на підприємства.

ГО «Союз працівників сфери безпеки», ГС «Всеукраїнське об'єднання роботодавців охоронної галузі» та інші профільні громадські об'єднання України звернулись до органів влади з метою  включення охоронної діяльності до переліку підприємств і видів робіт, яким було б дозволено на період дії карантину пересування в громадському транспорті охоронникам до місць несення службию. Однак, незважаючи на звернення, охоронні підприємства  так і не були включені, крім міста Дніпро, де мерія пішла на зустріч недержавним охоронним підприємствам  та згідно  з поданими списками, для охоронників  були отримані персональні  перепустки.

На сьогодні у Харкові поки ще є можливість пересування в громадському транспорті; у Чернівцях мерією було відмовлено в отриманні перепусток, однак  запропонували варіант для отримання перепусток на охоронників тільки  за письмовим зверненням керівників підприємств, які охороняються охоронними компаніями, а також  лише за умовами, якщо такі підприємства відносяться до категорії стратегічно важливих для міста. За іншим обласним містам ситуація з отриманням пропусків негативна.

Відсутність професійного зваженого підходу та аналізу наслідків при підготовці постанови може призвести до невиконання договірних зобов'язань охоронними компаніями перед замовниками, серед яких постраждають не тільки торгові і медичні установи, а й об'єкти забезпечення діяльності інфраструктури. Без охорони можуть залишитися об'єкти, як діючих підприємств, так і тих, що на час карантину тимчасово призупинили свою діяльність. Така ситуація може призвести до збільшення рівня злочинів і посягань на майно громадян і юридичних осіб.

Нагадуємо, що відповідно до Постанови КМУ №211 від 20.03.2020 р,  на сьогодні громадським транспортом  можуть пересуватися працівники установ незалежно від форми власності, що забезпечують життєдіяльність міста, рятувальники, медпрацівникам, обслуговуючому персоналу продовольчих магазинів і аптек, а саме:

• охорону здоров'я,

• продовольче забезпечення,

• управління та надання найважливіших державних послуг,

• енергозабезпечення,

• водопостачання,

• зв'язок і комунікації,

• фінансові та банківські послуги,

• функціонування інфраструктури транспортного забезпечення,

• сферу оборони, правопорядку і захисту,

• об'єкти критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл.