Воскресенье, Май 26, 2019

Вторник, 26 Февраль 2019 13:54

Интервью с организаторами проекта Ракитное- безопасная громада

Нещодавно відбулася презентація проекту "Рокитне безпечна громада". На цьому заході були присутні учасники проекту,активісти та жителі села Рокитне. Журналіст  газети "ВСЕ ПРО БЕЗПЕКУ" Аліна Ляшенко  взяла інтерв'ю у деяких учасників проекту.

Одна з бесід відбулася з головою Нововодолазької РДА Мерзлікіним Романом Валерійовичем:

-Роман Валерійович, чому саме Рокитне? Що підштовхнуло на створення та ініціацію проекту?

-По-перше, активна позиція голови сільської ради,по-друге, розташування Рокитного. Так як село знаходиться між двома трасами  -  через це потік автомобільного транспорту надвеликий, тому потрібно контролювати в'їзд та виїзд автомобілей.

-Чи буде зростати кількість безпечних громад у Нововодолозькому районі? Якщо так, де саме?

-Якщо місцеві уряди самоврядування будуть підтримувати такі проекти, то ми будемо співпрацювати з ними,виходити з ініціативою та фінансувати даний проект.

-Чи буде зв'язок між ближніми громадами? Наприклад,якщо така ж громада буде реалізована у Ватутіно?

-Звичайно,ми вже маємо декілька планів,вони надамбітні. Щоб покрити більшість площі Нововодолазького району "Безпечними громадами" , це будуть сусідські громади. Наприклад,  Рокитне - Ватутіно, вся спільна інформація буде відходити у райвідділ поліції, тому їм буде зручніше виїджати на території даних сусідських громад.

Начальник Нововодолазької поліції Глущенко Аркадій Володимирович прокоментував ситуацію з приводу проекту "Безпечна громада":

-Аркадій Володимирович, як буде реагувати поліція,якщо частину обов'язків на себе візьмуть активісти?

-Активісти не візьмуть на себе обов'язки поліції. У поліції є свій перелік обов'язків , на які вони будуть реагувати незалежно від активістів. Активісти проявляють свою позицію на дрібні порушення, які можно владнати без втручання правохоронних органів. З іншого боку, це дасть змогу беспоспосередньо найактивнішим громадянам Рокитного впливати на ситуацію у населеному пункті, тим самим створювати умови в яких буде несприйняття протиправних дій. Якщо такі вчинки  все одно будуть з'являтися, то поліція буде реагувати з позиції профілактики та притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Останньому, кому ми задали питання - це був голова Рокитненської  сільської ради  Сльота Олексій Васильйович:

- Олексій Васильйович, чи буде надалі впроваджуватися вдосконалення проекту,якщо так-яким ви його бачите?

-Вдосконалення проекту обов'язково буде! Я мрію,що у подальшому, так як у нас дуже багато людей, які не проживають постійно у селі Рокитне (дачники),вже весною вони до нас почнуть звертатися, ми будемо заключати з ними договори, і, ті кошти, які вони нам будуть сплачувати, ми будемо вкладувати у подальший розвиток нашої системи. Звичайно, що на цьому ми не закінчимо, ми розглянемо місця де є закриті зони і де немає доступу  до камери,то ми будемо ставити туди додаткові камери.

-По дорозі Ватутіне-Рокитне є міст через річку Мжу,там є обмеження на проїзд вантажних автомобілей,але деякі автомобілі все-таки порушують правила і руйнуютьміст і дорогу,роблячи небезпечним проїзд. Як заборонити та контролювати переїзд?

-Я коли прийшов на дану посаду вже стояло чотири стелли, де на них написано "Проїзд по дорозі через село Рокитне грузового транспорту заборонено у зв'язку з аварійним станом моста? "Вже пройшло вісім років, а "віз і нині там". Справа в тому, що в нас дуже багато сільгосппідприємств, які використовують свій транспорт для перевезення зерна на хлібну базу, яка знаходиться у Ватутіно. Закрити дорогу та заборонити переїзд ми не можемо, від населення до нас надходять скарги про руйнування мосту. І на сесії Рокитненського виконкому ми неодноразово звертали увагу на цю проблему, щоб відремонтувати міст.

На мою думку, ідея створення цього проекту є дуже доречною та актуальною у наш час, адже кількість злочинів зростає і це потрібно хоча б якось контролювати. Цей проект, в деякій мірі, захистить жителів села. Отже, проект "Рокитне - безпечна громада", добре вплине на подальше життя рокитян. У селі стане безпечніше, можливо зменшиться кількість злочинів. Але що б і надалі був розвиток "безпечної громади" жителям села Рокитне потрібно більше проявляти ініціативу. Адже саме від нас залежить подальший розвиток нашого села.   Будь ласка, не будьте байдужими!

А ще я хочу подякувати всім учасникам проекту, які надали нам величезну допомогу в його реалізації: голові Нововодолазької РДА Роману Мерзлікіну, начальнику поліції Аркадію Глущенко, керівнику ПрАТ "Укргазвидобуток" Володимиру Махновець, голові правління Фундації Схід-Захід Володимиру Косенко, а також всім, хто допоміг в організації сьогоднішнього свята. А ще хочу висловити величезну подяку екс- керівнику ПрАТ "Укргазвидобуток" Вадиму Мохову, роль якого в даному проекті величезна. Допомогти в реалізації даного проекту запропонувала працюєча в Рокитному приватна газовидобувна компанія "Укргазвидобуток" під керівництвом на той час Вадима Мохова.

Аліна Ляшенко